Eurobasket Slovenija 2013 - Idemo dalje! - Srbija - Košarka

Eurobasket – Idemo dalje!

Sep 2013 | Evrobasket 2013 | 0 komentara. Ostavi komentar!

Eurobasket – Drugi krug

Završen je prvi krug Eurobasket -a. Najvažnija stvar da je reprezentacija Srbije u onoj grupi timova koji nastavljaju takmičenje. U nastavku Eurobasketa -a biće formirane dve nove grupe.

Grupa E : Srbija, Francuska, Litvanija, Ukrajna , Belgija i Letonija.
Grupa F : Italija, Španija, Slovenija, Hrvatska, Finska i Grčka.

Eurobasket - drugi krug

Eurobasket – drugi krug

Sa Ukrajincima i Belgijancima smo odigrali po jednu utakmicu u pripremnom periodu. Zabeležili smo dve pobede, ali sada je nešto drugo. Obe ekipe biće silno motivisane da iskoriste šansu koja im se ukazala i pokažu svima da nisu slučajno stigli do druge faze šampionata.

Ukrajina preti šutom za tri poena. Njeni vodeći strelci Judžin Džeter i Sergej Gladir imaju više ubačenih trojki nego šuteva za dva poena. Ukrajinci su timski pogađali isto za dva i za tri poena po 44%. Ovu dvojicu prati mlađani Mišula, bek sa “mekom” rukom. Nije baš kao ovi naši koji su ruke oprali u Moravi, ali ima sasvim solidne procente šuta na prvenstvu (9/15 ). Obratite pažnju na Kirila Matijaška. Ukrajinski Šekil O’Nil. Zapravo izgleda kao drvoseča, ali je jako borben, a njegove reakcije na terenu su na granici komičnih. Zanimljivo je da ima 100 % šut za tri poena. Trojke je šutirao 2/2.

Belgijanci su realno imali dosta sreće. Sa dve pobede u grupi prošli su dalje. Bili su bolji od direktnih konkurenata, Nemačke i Velike Britanije. Ne ističu se previše ni u jednom segmentu igre. Nemaju izrazito visoke igrače, pa naša šansa može biti pod obručima. U svakom slučaju, pruža nam se lepa prilika da se plasiramo u četvrtfinale. Moramo da imamo borbeni pristup, uz dosta koncetracije, kako se ne bi ponovila Crna Gora.

Sa nama u grupi biće i Francuzi. Bivšem suprugu Eve Longorije za dlaku je izmakao šampionski prsten u finalu NBA lige. Na tom putu su se isprečili Lebron i Vejd, dok ovde u zasedi vrebaju Krsto i drugari. Sada je silno motivisan da osvoji Eurobasket. Za sada mu ide odlično. Najbolji je strelac i asistent svog tima, sa 24 asistencije i 94 postignuta poena uz 73% realizacije za dva poena. Dakle stvar je prilično jasna. Ako želite pobedu protiv Francuza morate da zaustavite Parkera. Ne treba naravno zaboraviti ni Borisa Dijaoa, Nando De Koloa, Mikaela Žalabala i meni omiljenog Nikolasa Batuma, koji bi uz Parkera mogao da predstavlja udarnu iglu Francuza. Do sada je imao skroman učinak uz visok procenat (86%) za dva poena. Žofri Lovrenj, igrač Partizana, za sada solidno koristi svoje minute i dobar je u skoku. Sakupio je sedam skokova u napadu, najviše u reprezentaciji Francuske.

Litvaniju i Letoniju smo već dobro upoznali. Pokazali su da im ne smeta veliki broj timova sa brdovitog Balkana u grupi. Naprotiv, mnoge su počistili i plasirali se u drugi krug. Ostala je samo Srbija.

Litvanija deluje kao ekipa koja se još uvek traži. Sada je definitivno trenutak da neko upali svetlo. Nemaju puno prostora za kikseve. Bilo je dosta priče o tome da Jonas Kazlauskas nema umeće da izvede ovaj tim na pravi put, ali iza njega ipak stoji veliko iskustvo. Timski imaju skroman učinak za tri poena, 29%, što je skromno za ekipu koja se dosta oslanja na šut van linije 6,75. Najefikasniji do sada bio je Mantas Kalnietis sa 64 poena i 27 asistencija. Valančiunas ima solidan učinak u napadu, i 30 skokova za svoju ekipu. Čeka se buđenje Kleize, koji je spasao stvari protiv BiH, ali još uvek se čeka na njegove prave partije.

Letonci za sada deluju kao ekipa koja zna šta hoće. U prilog tome govori i njihov selektor, koji je na konstataciju novinara da je Letonija iznenađenje odgovorio pitanjem “Zar vas još uvek iznenađujemo”? Opalili su 127 puta za tri poena, pogodili 57. Janičenoks je najefikasniji pojedinac, a Strelnieks najbolji asistent. Glavna prednost Letonije biće igra bez pritiska, jer oni nemaju šta da izgube.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezane vesti:


Eurobasket - Francuska prvak Evrope u kosarci Eurobasket – Vive la France
Eurobasket Finale Eurobasket – Konačni obračun
Eurobasket – Dudina zamka
Eurobasket - Grupa F Eurobasket – Majstori – Grupa F
Eurobasket Atraktivna Srbija Eurobasket – Atraktivna reprezentacija Srbije


Komentari