Eurobasket Slovenija 2013 - Vive la France - Evropsko prvenstvo

Eurobasket – Vive la France

Sep 2013 | Evrobasket 2013 | 0 komentara. Ostavi komentar!

Evropa je dobila novog košarkaškog šampiona. Do narednog Eurobasket -a u Ukrajni, titula će pripadati Francuskoj. Toni Parker i ekipa su pregazili Litvaniju u finalu 80-66.

Eurobasket - Francuska prvak Evrope u kosarci

Eurobasket – Francuska prvak Evrope u kosarci

Francuzi su dominirali u drugoj četvrtini koju su dobili sa 31-12, da bi kasnije praktično samo održavali visoku prednost. U tome su im pomogli Litvanci, koji se nikako nisu snalazili. Čitav meč imali su problema sa kontrolom skoka, a Valančijunas je ušao u igru tek krajem treće četvrtine. To valjda govori o nekoj taktičkoj nepovezanosti i diskontinuitet koji se javio kod Litvanaca. Naime, neki igrači su na početku turnira imali veću minutažu koja se smanjivala kako se bližilo finale. Sa većim brojem centara nego bekova, Litvanci nisu uspeli da uspostave dominaciju u skoku. 36 skokova Francuza, 11 ofanzivnih, naspram 23 Litvanaca od čega samo 2 u napadu. Oba skoka su delo pomenutog Valančijunasa, koji je u velikom finalu odigrao svega 11 minuta. Sa druge strane, Francuzi su imali više raspoloženih igrača. Proradio je Batum, koji je predvodio svoj tim sa 17 poena, svih 17 u prvom poluvremenu. Dijao je bio konstantno opasan po Litvance, postigao je neke bitne poene početkom treće četvrtine i bio najbolji asistent u ekipi Francuske sa 4 dodavanja. Na kraju 15 poena i 6 skokova. Kod Parkera se videla nervoza, verovatno je i umor učinio svoje. Šut za tri 0/4, za dva 6/12, ali je povukao na kraju i dotukao protivnika sa 12 poena. Prvu liniju odbrane prolazio je kao kroz sir, završavajući akcije svojim karakterističnim prodorima. Sa druge strane, na visini zadatka bili su samo Kleiza i Kalneitis, sa 20 odnosno 19 poena. Kleiza se suprotstavio Frncuzima u trećoj četvrtini, poentirao za 2, a odmah zatim i za tri poena, ali je onda stao, a sa njim i kompletan tim.

Eurobasket - Francuska

Eurobasket – Francuska

Francuzi su ekipno bili daleko maštovitija ekipa. Igrali su opuštenije, sa mogo više agresivnosti. Litvanci su bili previše mlaki u odbrani, o čemu govori broj slobodnih bacanja za Francusku. 7/7 sa linije penala, a šut iz igre 29/50. Francuzi su potpuno zaslužili titulu i na kraju bili nagrađeni za veliku pobedu protiv Španije. Kod Litvanaca je škripalo u mnogim segmentima. Nedostatke timske igre su nadomestili suvim individualnim kvalitetom, i kada se uzme u obzir da su za dlaku izbegli eliminaciju u prvoj grupnoj fazi, ovo je za njih dobar rezultat.

Francuzi i Litvanci na sledećem prvenstvu najverovatnije će nastupiti u znatno izmenjenim sastavima. Mnogi igrači imaju preko trideset, a predstavljaju okosnicu tima. I druge ekipe očekuje uvek bolno podmlađivanje, Grke, Turke, Špance… Ali zato su naši momci stekli veliko iskustvo, i već na sledećem prvenstvu mogu da naprave veliki „come back“.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezane vesti:


Eurobasket Finale Eurobasket – Konačni obračun
Eurobasket – Dudina zamka
Eurobasket - Grupa F Eurobasket – Majstori – Grupa F
Eurobasket Atraktivna Srbija Eurobasket – Atraktivna reprezentacija Srbije
Eurobasket - Srbija u drugom krugu Eurobasket – Idemo dalje!


Komentari