Evropsko prvenstvo u Sloveniji / Srbija - Zemlja košarke - Evrobasket

Evropsko prvenstvo u Sloveniji / Srbija Zemlja košarke

Sep 2013 | Evrobasket 2013, Fudbal Vesti, Preporuceni tekstovi | 1 komentar.

Evropsko prvenstvo u Sloveniji

Srbija – Zemlja košarke

[FA_Lite id=”11749″] SCG, sada ”samo” Srbija. Prošlost ostavljamo iza nas, kao zalog za budućnost. Đorđević, Danilović, Bodiroga, Divac i ostali članovi zlatnih košarkaških selekcija izgradili su temelje na kojima se danas uzdižu neke nove generacije. To može da predstavlja podstrek, ali i veliko opterećenje za mlade asove. Naime, u domaćoj košarkaškoj javnosti pred svako veliko takmičenje provejava mišljenje kako je medalja obaveza. Čak ima dosta onih koji priznaju samo zlatnu, a sve ostalo se smatra velikim neuspehom. Ipak, mi nismo košarkaška velesila. Kada sagledamo sve aspekte naše košarke, u kakvim uslovima se razvijaju mladi i u kakvim okolnostima posluju naši klubovi, vrlo lako se može zaključiti da je svaki uspeh i dobar plasman veliki poduhvat.

Evropsko prvenstvo u Sloveniji - Srbija

Evropsko prvenstvo u Sloveniji – Srbija

Koliko zaista može naša reprezentacija?

Ovo pitanje spada u domen ”velikih Misterijinih misterija”. Oni koji su čitali stripove znaće o čemu se radi. Ekipa u svom sastavu ima veliki broj debitanata, igrača koji još uvek bruse svoje košarkaško umeće. Tu su i prekaljeni asovi, gde se pre svih misli na kapitena Nenada Krstića, koji će u datim okolnostima predstavljati motornu snagu ekipe. Ovo Evropsko prvenstvo u Sloveniji biće upamćeno po velikom broju otkaza igrača koji iz različitih razloga nisu bili u mogućnosti da nastupe za nacionalne timove. Takva situacija nije zaobišla ni nas, a da stvar bude gora, uglavnom su otkazivali igrači na poziciji “četiri”. Poslednji medicinski pregledi doneli su još loših vesti. Zbog povreda su izostali Miloš Teodosić i Vladimir Lučić. O značaju ovog prvog suvišno je govoriti. Suvi košarkaški genije i mozak reprezentacije. Lučić će nedostajati zbog jakih fizikalija i deficita na krilnim pozicijama. Ali koga nema – bez njega se mora. Košarkaškom velemajstoru, gospodinu Dušanu Dudi Ivkoviću, nije ostalo ništa drugo nego da sastavi ekipu od bekova i centara. Naš tim sačinjavaju šest spoljnih igrača, od kojih su dvojica klasični plejmejkeri, četiri centra i samo dva igrača sa klasičnim krilnim atributima. Ako pogledamo pripreme videćemo da je stvorena neophodna hemija u timu, kao i odličan balans između igre pod košem i spoljne linije tima. Čini se da posle dužeg vremena imamo sasvim pristojne igrače na bekovskim pozicijama, sa potencijalom da postanu noćna mora protivničkih odbrana. Igra se brzo, sa dosta kontranapada i izolacije na centarskim pozicijama, gde dominira tandem Krstić – Katić. Upravo oni bi mogli da predstavljaju značajnu prednost našeg tima, jer je očigledno da prave dosta problema protivnicima u trenucima kada su zajedno na parketu. Mogli smo da vidimo i neke loše strane našeg tima u utakmicama sa Francuskom i Gruzijom. Sa Francuzima smo platili danak neiskustvu, što može predstavljati i glavnu boljku na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. U utakmici sa Gruzijcima imali smo strahovit pad koncentracije, kada smo dozvolili da se istopi velika prednost koju smo imali na poluvremenu i da od gotovog napravimo veresiju. Još jednom se potvrdilo nepisano pravilo da bolje partije pružamo protiv jačih protivnika, a kiksevi se dešavaju sa, uslovno rečeno, “malim timovima”. Ako pogledamo našu grupu takvi bi mogli da budu svi osim Litvanije, koja važi za favorite u grupi. Svi ostali željni su dokazivanja i imaće veliki motiv da se pokažu protiv reprezentacije koju sa klupe predvodi jedan od najvećih svetskih stručnjaka.

Srbija - Zemlja Košarke

Srbija – Zemlja Košarke

Kratak pregled našeg tima

Br.4 Nemanja Nedović – mogao bi da eksplodira na ovom Evropskom prvenstvu. Značajno je popravio šut spolja i igru u odbrani što ga zajedno sa njegovom brzinom i kreativnošću čini jednim od glavnih aduta našeg tima.

Br.5 Nemanja Krstić – mlad je, ali bi mogao da ima neke zapažene role, pogotovo u šutu za tri poena.

Br.6 Vasilije Micić – najmlađi član reprezentacije. Partijama u Megavizuri pokazao je da se njegov talenat pretače u ozbiljno košarkaško umeće, a u dresu mlađih kategorija reprezentacije pokazao je da predstavlja budućnost srpske košarke.

Br.7 Bogdan Bogdanović – mnogi mu predviđaju uspešnu karijeru. Krasi ga “drskost” i sposobnost da preuzme odgovornost onda kada je potrebno.

Br.8 Nemanja Bjelica – ima uspešnu sezonu iza sebe i potpisan ugovor sa Fenerbahčeom našeg Željka Obradovića, čini se da je konačno sazreo da preuzme ulogu lidera i pruži dobre partije u dresu reprezentacije.

Br.9 Stefan Markovićkošarkaški “terijer” igrač koji grize i koji svojim pristupom igri podiže nivo motivisanosti celog tima. Od njega se, pre svega, očekuje defanzivna uloga, ali ako ga krene šut može da predstavlja bonus u napadu.

Br.10 Nikola Kalinić – u reprezentaciju je stigao kao grom iz vedrog neba. Nedovoljno poznat široj košarkaškoj javnosti, ovaj mladi igrač mogao bi da predstavlja pravo iznenađenje na krilnoj poziciji.

Br.11 Đorđe Gagić – alternativa na krilnoj poziciji. Borbeni centar Partizana doprineće kvalitetu igre pod obručima, a krase ga dobra odbrana i siguran šut sa slobodnih bacanja.

Br.12 Nenad KrstićKAPITEN i tačka. Sigurno je da će preuzeti najviše odgovornosti i na taj način rasteretiti mlađe saigrače.

Br.13 Danilo Anđušić – u pripremnom period pružio je, možda, najbolje partije u karijeri. Stabilizovao je šut, ali je pitanje da li će visok procenat ubačenih šuteva za tri poena moći da zadrži i tokom prvenstva.

Br.14 Raško Katić – za njega je Duda Ivković rakao da je najbolji centar Jadranske lige. Pravi je gorostas pod obručem sa dobrom leđnom tehnikom i osećajem za asistenciju.

Br.15 Vladimir Štimac – nije dobijao previše prostora u pripremnom periodu, ali svakako će doprineti svojom borbenošću.

Selector: Dušan Duda Ivković – čovek zvani USPEH. U sezoni 2011/2012 iznenadio je košarkašku Evropu osvajanjem Evrolige sa timom Olimpijakosa kojem na papiru nisu davane velike šanse. Poželimo mu još prijatnih iznenađenja.

Od naše reprezentacije ne treba očekivati previše. Mi smo zemlja sa košarkaškom tradicijom i nepresušnim potencijalom. Zato možemo da poželimo puno kreativne košarke sa dosta slobode u igri, što je oduvek krasilo naše reprezentativne selekcije.

Momci srećno!!!

Autor teksta: Stefan Drašković

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezane vesti:


Eurobasket - Francuska prvak Evrope u kosarci Eurobasket – Vive la France
Eurobasket Finale Eurobasket – Konačni obračun
Eurobasket – Dudina zamka
Eurobasket - Grupa F Eurobasket – Majstori – Grupa F
Eurobasket Atraktivna Srbija Eurobasket – Atraktivna reprezentacija Srbije


1 Komentar

Komentari