Ko je Robert Levandovski - Sportske vesti - Fudbalski Tipovi

Ko je Robert Levandovski

Apr 2013 | Fudbal Vesti | 0 komentara. Ostavi komentar!

Niko, baš nikada, nije uspeo da četiri puta zatrese mrežu Reala u meču nekog od evropskih kupova. A onda je naspram Reala stao jedan Poljak i pokazao mu ličnim primerom koliko upornost ume da se isplati. Robert Levandovski, toliko puta otpisivan od “stručnjaka”, postao je prvi u fudbalskoj istoriji koji je na takmičarskom, međunarodnom meču, dao četiri gola Realu, povevši tako Borusiju na revanš Lige šampiona uz veliku prednost (4:1).

Ko je, uopšte, on?

Robert Levandovski

Robert Levandovski

Ovo nije priča o momku koji je 18 puta šutnuo u okvir gola u ovoj sezoni Lige šampiona i čak deset puta bio precizan. Nije ni priča o tome da je postao deseti fudbaler koji je u Ligi šampiona dao četiri pogotka na jednom meču. Ne zbog toga što je Lionel Mesi jedini to uradio dvaput. Ovo je priča o talentu koji je upoznao čitav svet – samo zato što momak koji ga je posedovao nije odustao od svog sna.

Krištof i Ivona su tog 21. avgusta 1988. proslavili rođenje sina za kog su, negde potajno, poželeli da poput njih bude uspešan sportista. Otac mu je bio džudista, ali i svojevremeno fudbaler, a mama odbojkašica. Robert je, pošavši u osnovnu školu, želeo da nosi dres Legije iz rodnog grada, Varšave, ali su mu tamo najpre rekli da je premlad da bi se priključio ekipi. Neki bi tu već odustali od svog sna.

Otac ga je odveo u mali, majušni klub. Varsoviju. I baš tamo, devetogodišnji Robert je vežbao. Svakog dana. Sedam godina, svakog dana. I maštao da iz Varsovije ode u klub koji voli.

Levandovski postiže drugi gol

Levandovski postiže drugi gol

Nisu ga tamo hteli ni kada je odrastao. Nisu ga hteli ni u varšavskoj Poloniji, gde je pokušao da dođe. Zato je odlučio da kao 16-godišnjak pređe u Deltu, takođe klub iz glavnog grada Poljske. Četvrta liga. Umesto sna. Onako, kao kroz maglu, činilo se to kao jedini put koji je moguć u tom trenutku.

U četiri zvanična meča koje je odigrao, postigao je četiri gola. I dočekao da mu se san ostvari. Pozvali su ga konačno u Legiju, ali ponudivši mu samo da bude član rezervne postave, čuvenog “drugog tima” iz kog retko ko uspe da se probije u prvi. Nije odustajao. Dao je dva gola, ali se povredio i tako sebe odvojio od terena prilično dugo. Previše da bi bilo ko u njegovom klubu iz snova više obraćao pažnju na momka osrednje visine i ne baš krupne građe za napadača.

Vratio se treninzima, ali i pre nego što je stvarno počeo da pokazuje ono što zna, dobio je ispisnicu. Tek tako, “doviđenja, ne trebaš nam”. San je srušen, za sva vremena.

Pa opet, nekako se uvek u takvim situacijama pojavi iznenadno rešenje. “Sve je moguće onome koji veruje”, poznata je rečenica. A Robert je verovao da može bolje od ispisnice iz kluba koji voli. Uz pomoć mame, koja je bila odbojkaški trener u Pruskovu, 18-godišnji Robert je otišao u taj grad i zaigrao za tamošnjeg lokalnog trećeligaša Znic.

Levandovski postiže treći gol

Levandovski postiže treći gol

Konkurencija za mesto u ekipi možda nije bila kao u drugom timu Legije, ali je bar konačno bilo prilike da se nadigrava sa čuvarima, i to u takmičarskim mečevima. A nadigravao se… i naigravao. U prvoj sezoni u trećoj ligi Poljske postigao je 15 pogodaka. Dovoljno da bude najbolji strelac, a da Znic odvede u viši rang takmičenja. U drugoj ligi Poljske odmah je postigao 21 gol. Dovoljno da opet bude najbolji strelac. I, dovoljno da uslede pozivi najboljih poljskih klubova: Leha iz Poznanja, Visle iz Krakova i… kluba njegovih snova, varšavske Legije.

Mnogi bi tada potrčali u zagrljaj onome o čemu su maštali u detinjstvu, ali Robert više nije bio dete. I, imao je dobre savetnike, možda ponajviše u svojim roditeljima. Na iznenađenje mnogih odabrao je – Leh. Na iznenađenje mnogih, poveo je Leh do titule.

Usput je stigao i da dobije poziv za poljsku reprezentaciju, da na debiju protiv San Marina postigne gol, da za Leh najpre postigne ukupno 20 golova u prvoj sezoni, a da sa 18 prvenstvenih u drugoj osvoji titulu, kako klupsku, tako i onu za najboljeg strelca.

Kada je došlo vreme za rastanak, a ponuda je bilo sa mnogih strana, gazda Leha Jacek Rutkovski je samo konstatovao da je za to, jednostavno, došlo vreme. “On je, prosto rečeno, previše dobar za poljsku ligu”.

I, dok su ga čekali u Blekburnu, ponovo se stvorila ona neka čudna magla. Ovoga puta zbog vulkana. Avio-saobraćaj nad Evropom je bio u kolapsu zbog ogormnih oblaka nastalih izbacivanjem vulkanskog pepela sa Islanda, aerodromi u Britaniji i Poljskoj su bili zatvoreni, pa je Robert odložio put za Englesku. Tada je uprava Borusije “dodala” gas i pregovore privela kraju u svoju korist. I korist svih navijača “milionera” iz Dortmunda.

Levandovski proslavlja četvrti gol

Levandovski proslavlja četvrti gol

Prva sezona bila je uobičajena za strance. Privikavanje na jezik, kulturu, stil, snagu rivala i velika očekivanja. Pa opet, dao je devet golova, mahom kao rezerva. U drugoj je dobio šansu da kao starter pokaže šta zna. Odužio se sa 30 pogodaka na 47 nastupa. Već sada, u novoj sezoni, dao je četiri više nego za celu prethodnu. Baš ona četiri Realu.

Negde kao kroz maglu, Robert Levandovski se sigurno i sada seća ispisnice. Ali će se, kada ostari, sigurno sećati i četiri gola Realu. Oni nisu bili dati iz inata, već iz ljubavi. Prema igri za koju je talentovan. A on je prilično dobar primer šta znači ne odustati od svog talenta, već raditi, svakog dana, da se on umnoži.

Negde, kao kroz maglu, ili to beše kroz vulkanski pepeo, jedan Poljak je ušao u istoriju fudbala. I, ako je suditi po njegovom osmehu, nema nameru da iz nje izlazi. Niti će.

IZVOR: sport.blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezane vesti:


Bundesliga Bajern M. 1:1 Borusija M. 14.12.12. Kolo: 17 Bundes


Komentari