Večiti optimisti - Fudbalski Tipovi

Večiti optimisti

Jan 2013 | Fudbal Vesti | 0 komentara. Ostavi komentar!

Zbog čega očekujemo da akteri budu bolji od igre? Zašto nismo spremni da prihvatimo nesavršenost talentovanih? Koja je razlika između toga da se bude podnošljiv i pristojan?

Budućnos srpskog fudbala

 

Da je, ne daj Bože, Černobilj lociran negde u Srbiji, zadivljujući broj njenih stanovnika bi očekivao da umesto nuklearnih ruševina niknu cvetne bašte. Mi smo narod koji nepokolebljivo veruje da apokalipsa kao dar donosi novi početak. Dovoljno je staviti patku na glavu i pretvarati se da si mrtav, jednom će te već ostaviti na miru i samim tim će stvari krenuti u boljem smeru.

Prevedeno u fudbalske termine to bi značilo da se iz ove močvare koju gledamo vremenom izlegnu vilenjaci, to jest da deca od 17 godina budu bolja i pametnija od svojih roditelja. Da im idoli budu Del Pjero i Pupi Zaneti umesto Ibre i super Marija, da pomognu bakici da pređe ulicu, ponesu komšinici bakaluk…

Htedoh reći, bilo da ste standard razvili iz licemerja ili neshvatanja okruženja, previsok je, ne za fudbal, za život uopšte.

Vidim, srde se neki što igrači sve više liče na “navijače”, u gomili ih ne biste razlikovali. Na terenu i na tribini sjate se ista čeda izgubljenih generacija, to što su neki talentovaniji od drugih ne menja stvar. Upijali su propast svake moralne norme, prisustvovali sahrani prevaziđenog sistema vrednosti, gledali kako njihovi roditelji manje “vrede” u pogledu debljine novčanika, statusnog simbola, samopoštovanja.

I sad biste da tim mladićima prikačite obavezu da zadovolje vaš obrazac ponašanja?

Moram da vas razočaram ili uputim da se okupite oko vatre i pričate legende o slavnim vremenima, Šekiju, Rajku, Bobeku, možda je tako lakše progutati stvarnost. Ona je takva da se fudbalski klinci ponašaju onako kako su naučeni, putem šarene kutije, primera iz škole, sa ulice, onako kako im je odrastanje sugerisalo.

Nedavno je čovek sa prve strane u bukvaru svakog mladog fudbalera, Mario Baloteli, prilikom projektovanja nove kuće rekao da samo jedno zna, neće trošiti kvadratne metre na biblioteku. Niko nikad nije od Ibre očekivao da se ponaša kao švedski princ, geto te ne uči etikeciji već kako da preživiš dok ne pobegneš dovoljno daleko. Austrijska verzija Ibre, Marko Arnautović vrlo je jasno definisao prioritete, od automobila ka silikonima. Ni Vejn Runi sa svojim ljubavnim jadina, ni svi njegovi bahati drugari milioneri iz blata nisu drugačiji od klase koja ih je porodila. Razlika u odnosu na Srbiju je što su očekivanja drugačija, da budu podnošljivi, nikako pristojni.

Najsmešniji su pozivi da ih klubovi vaspitavaju.

Kako? Puštati im za kaznu klasičnu muziku, kao u “Paklenoj pomorandži”? Ukidati im tuširanje posle meča? Naložiti menadžerima da im umesto džipa poklone kartu za “Bus plus”?

Sa godinama će naučiti da se drugima ne penju na glavu, sa promenom ambijenta da će ih tolerisati onoliko koliko im znače na terenu. To je jedini način da ih ukrotiš. Sve drugo je neupotrebljivo poput ove naknadne pameti kad naprave glupost.

Naviknite se, najbolji fudbaleri nisu bezgrešni, ni imuni na bolesti koje ležimo svi što im pridikujemo dok u njihovom ponašanju prepoznajemo svoje osobine, ali i sopstveni nedostatak talenta. To je ono što nas ljuti, kad bolje razmislim.

Popularnost fudbala leži u nesavršenosti aktera, robote bi gledali samo frikovi.

Prosto, dozvolite im da greše, na terenu i van njega, svejedno.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezane vesti:


Fudbal u 2013. godini Fudbal u 2013. godini
Nameštaljka veka Nameštaljka veka
Neverovatna fudbalska priča Neverovatna fudbalska priča
Tim Kejhil Tim Kejhil ušao u istoriju najbržim golom
Fudbal i marihuana ne idu zajedno Fudbal i marihuana ne idu zajedno


Komentari