Africki Kup Nacija 2013

Africki Kup Nacija 2013

Jan 2013 | Dve Leve Noge, Preporuceni tekstovi | 0 komentara. Ostavi komentar!

Moram da priznam da volim da gledam ovo takmičenje. Ne zbog kvaliteta fudbala, jer  ovde svega ima, ali ponajmanje kvalitetnog fudbala. E upravo to “svega” je ono što me je privuklo da pratim afričke “crne mambe”… Da se razumemo, nije mi cilj da omalovažavam afričke fudbalere, niti sam Africki Kup Nacija (AKN), ipak je Afrika dala velike zvezde svetskog fudbala: Žorž Vea, Okoča, Jeboa, Rože Mila, Abedi Pele, Eto, Drogba, Kanu, Kanute… Hoću da vam prenesem neka svoja iskustva sa prethodnih Afričkih Kupova, i da probam da vam dočaram neke najzanimljivije repke koje su mi ostale u sećanju.

Sudan – Afrički Kup Nacija 2008 u Gani

Jedina reprezentacija na tom AKN (a verujem da nije bilo sličnih repki ni na jednom drugom takmičenju) koja je imala u svojoj selekciji sve igrače iz domaćeg prvenstva. Svi igrači sudanske repke su igrali u sudanskoj ligi!!! Naravno, nisu ništa uradili na tom kupu. Ni bod nisu osvojili, čak ni jedan jedini gol nisu dali! I kako da vam takva repka ne bude simpatična?? Učestvovali su oni i 2012. godine, al su tada bili dosta bolji. Bar su dali neki gol, prošli čak i u 1/4 finale!

Kamerun – Afrički Kup Nacija 2008 u Gani

Kamerun sam izdvojio samo zbog jedne činjenice koja, barem meni, zvuči interesantno. A zbog toga sam i navijao za njih na tom šampionatu. Naime, u tadašnjoj ekipi Kameruna u startnoj postavi su bili stric i sinovac. Tada 17-godišnji Alex Song je igrao rame uz rame sa svojim rodjenim stricom – Rigobert Song -om. Došli su striko i sinovac do finala te 2008. godine, ali ih je Egipat dobio 1:0 golom u 85 minutu. Te suze mladog Alexa i strica mu Rigoberta ne mogu da zaboravim.

 Egipat – Afrički Kup Nacija 2010 u Angoli

Egipat se prošetao Afričkim kupom 2010. godine. Bukvalno se prošetao. I to je bila rekordna treća uzastopna titula Egipta na AKN. Te 2010. primili su svega 2 gola na CELOM takmičenju. Dok sam ih tada gledao, upšte mi nisu bili simpatični. Nekako, po inerciji, sam navijao za Obalu Slonovače, Kamerun, Nigeriju… A Egipat ih je redom gazio!

Dve su ličnosti koje su karakteristične za tu ekipu Egipta. Golman El Hadari, čovek koji sada ima 40+ godina i još uvek brani za repku. Jedan od najzaslužnijih za samo 2 primljena gola, fantastično je branio celo prvenstvo. A druga ličnost je njihov tadašnji selektor Hasan Šehata. Strah i trepet na klupi Egipta. Prvo, Egipat je taktički razbio sve protivnike, drugo, kada pogreše, igrači su znali na sred terena da se izvinjavaju selektoru, par puta su bili na ivici da zaplaču od straha. Moja teorija je da su igrači Egipta trčali i pobedjivali ne zato što su hteli, već zato što su morali,  jer ko zna šta će ovaj “ludak” da im uradi ako izgube!?

Ekvatorijalna Gvineja – Afrički Kup Nacija 2012 u Gabonu i Ekv. Gvineji

Pre početka ovog AKN, sin predsednika Ekv. Gvineje je obećao po milion dolara za svaku pobedu domaće repke i svakom strelcu na šampionatu po dodatnih 20k dolara!!! Na otvaranju prvenstva, susret Ekv Gvineje i Libije (koju je tada je uveliko potresao gradjanski rat), 86 min, dubinska lopta, napadač domaćih Balboa (bivši igrač Reala!?) izlazi sam ispred golmana i GOL!!!! 1:0 za domaćina, ludnica, trans na terenu i na tribinama, Balboa ne zna gde da trči, da se raduje, navijači hoće na teren, a sin predsednika traži koferče… Uspeli su domaći čak da prodju i u 1/4 finale gde ih je ipak preslišala Obala Slonovače.

 Zambija – Afrički Kup Nacija 2012 Gabon i Ekv. Gvineja

Te 2012. godine veliki favoriti za osvajanje Afričkog kontitenta su bili Obala Slonovače (Drogba, Kolo i Jaja Ture, Žervinjo, Romarik, Ebue…) i Gana sa našim “Plavim” Stevanovićem na klupi (Esjen, Asamoa Gijan…). Pored ovakve dve ekipe, niko nije ni pomišljao da bi eventualno neko treći mogao da pomrsi račune. E, upravo Zambija je to uradila, i to ne samo pomrsila račune, već osvojila AKN 2012. Ceo šampionat Zambija je igrala tvrdo i na rezultat. Pod vodjstvom mladog i harizmatičnog selektora Erve Renara, odličnom timskom igrom uspeli su da izbace jednog favorita u 1/2 finalu (pobedili su Ganu 1:0), a onda u finalu uz dosta sreće (Drogba promašio penal u regularnom delu, do kraja ostalo 0:0) pobedili Obalu Slonovače u penal seriji. Ono što je bilo upečatljivo jeste molitva fudbalera Zambije dok su prilazili lopti u penal seriji. Svi igrači koji su izvodili penale su hodajući od centra do penala glasno govorili sami sebi nešto što je meni ličilo na molitve (a neki čak i dok su trčali prema lopti da šutiraju penal!?).

Još jedna scena je obeležila finale, a to je selektor Renar. Kada je postignut pobedonosni penal za Zambiju, svi igrači su jurnuli prema strelcu da se raduju. Na klupi su ostali samo selektor Renar i jedan povredjeni igrač koji nije mogao ni da stoji (zbog povrede), Renar ga je podigao u naručje i bukvalno odneo preko celog terena da se raduje sa ostalim saigračima. Stvarno, svaka čast!!!

Južna Afrika – Afrički Kup Nacija 2013

Iako još nije ni počeo, AKN ne može bez problema. Prva stvar: AKN 2013 je trebalo da se održi u Libiji, ali zbog stanja u zemlji šampionat je premešten u Južnu Afriku.  Drugo: Senegal je izbačen iz takmičenja zbog divljanja navijača na meču sa Obalom Slonovače.

Po mom mišljenju favorit broj 1 je sigurno Obala Slonovače. Biće u punom sastavu i osim Gane (a tu je i Zambija, ipak su branioci titule) ja ne vidim ko bi eventualno mogao da se umeša u trku.

A od favorita za simpatičnu ekipu, pa, imam par kandidata. Možda Zelenoartska ostrva (ili Zelenoartska republika, stvarno nisam siguran!?), oni su pobedili Kamerun u baražu sa sve Etoom u ekipi. Ili možda Etiopija, Burkina Faso… Zaista teška odluka, moraću da odgledam bar prvo kolo po grupama pa da odlučim.

Do tada, da demantujem sebe sa početka teksta o kvalitetu fudbala na Afričkom Kupu Nacija, ispod je video sa 10 najlepših golova na AKN 2012. Na kraju, NEKA FUDBAL POBEDI!

 

Urednik: Vida Savić

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezane vesti:


Vinsent Enejema Golman gurao glavu sudiji među noge
Nigerijcima nedelju dana seksa ako osvoje kup Afrike
Africki Kup Nacija 2013 Slaba konstrukcija
Africki Kup Nacija – Foto
Afrički kup nacija: Na četiri meča, jedan pogodak


Komentari