Eurobasket - Dudina zamka - Evropsko Prvenstvo Slovenija 2013

Eurobasket – Dudina zamka

Sep 2013 | Evrobasket 2013 | 0 komentara. Ostavi komentar!

Srbija je u četvrtfinalu. Tamo joj društvo prave veliki rivali, Španci, sa kojima će se boriti za polufinale. Tu su još i stare „mušterije“ Hrvati, domaćini Slovenci, večiti favoriti Litvanci, Francuzi koji već dugo vrebaju titulu, povratnik na evropskoj košarkaškoj sceni Italijani, kao i totalno iznenađenje Urajinci. Praktično, počinje jedno novo takmičenje u kojem svaki poraz znači oproštaj od Eurobasket -a i slabiji plasman.

U našoj reprezentaciji mnogi će se po prvi put suočiti sa takvom vrstom utakmice. Naspram sebe imaće prekaljene i iskusne igrače od kojih mnogi imaju NBA iskustvo. Pored toga, naš tim prate povrede. Marković verovatno neće zaigrati, a Nedovića muče zglobovi. Sa druge strane, Španija ima opasne plejmejkere Kalderona i Rubija, koji na ovom prvenstvu imaju po 24 asistencije. Ujedno, Španci su tim sa najvećim brojem asistencija na turniru 132, sa prosečno 16.5 dodavanja po meču.

Jasno je da sa pozicije pleja preti najveća opasnost. Bilo kako da igraju, Mark Gasol i Rudi Fernandez na kraju dođu do svojih poena, ali ako Španski organizatori igre uspeju da proigraju i ostatak ekipe biće jako teško zaustaviti furiju. Dobri su i u skoku, gde dominira Gasol, ali i ostali se priključuju iz drugog plana, gde prednjače Klever i Fernadez u ofanzivnom skoku. Ipak, možda je upravo igra pod obručem glavna boljka ovog tima Španije. Primetno je da oni nisu ista ekipa onda kada u igri nije Mark Gasol. A mi na poziciji petice praktično imamo 5 igrača. Utakmica protiv Francuza nagovestila je taktiku našeg tima koja se bazira na igri sa više centara i većom rotacijom na toj poziciji. Kada se priključi i Katić, koji je odmarao protiv Francuza, možemo znatno da opteretimo Gasola. Njegov rani ulazak u problem sa ličnim greškama za nas bi predstavljao veliku prednost. Pored toga, mi imamo najveću od svih mogućih prednosti. Dušan Duda Ivković! Njegova pojava pored parketa značiće puno za samopouzdanje mladih igrača, a o taktičkoj nadmoći našeg tima i da ne govorimo. Svaka čast Huanu Orengi, verujem da je već sad bolji trener od Skariola. Ali ovde se jednostavno radi o čoveku koji je doktor nauka u košarkaškom svetu. Čovek koji će sigurno podići timsku igru na najviši mogući nivo, a od svakog pojedinca izvući maksimum. Razvojni put naše reprezentacije, mogao bi da pretstavlja razvojni put Olimpijakosa pre dve sezone, samo u skraćenoj verziji. Ivković ima iskustvo i moć da jedan skroman tim razvije do maksimalnih perfomansi.

Biće ovo više od turnirskog meča. Biće ovo borba dve škole košarke. Nije tajna da su se Španci godinama divili Jugoslovenskoj košarci. Godinama su unapređivali svoju igru i kvalitet lige. Sada imaju šansu da pored Jugoslavije budu jedina ekipa koja je osvajala eurobasket tri puta uzastopno. Naši igrači imaće šansu da potvrde neosporan kvalitet i talenat kakav poseduje naša košarka i da najave dolazak nove košarkaške generacije, koja će možda dominirati narednih godina na reprezentativnom nivou. Lično, verujem u pobedu našeg tima i potvrdu stare poslovice da smo najbolji onda kada je najpotrebnije.

Ostali mečevi takođe će biti uzbudljivi. Na prvom mestu meč Slovenija – Francuska. Duel dva NBA plejmejkera privukao je pažnju televizijske kuće NBA TV koja će direktno prenositi ovaj duel. Prednost Slovencima može da donese Boža Maljković, koji dobro poznaje Želabala, a i bolji je trener od Vinseta Koleta. Toni Parker jako želi titulu, ali da bi do nje stigao moraće da mu se priključe i ostali. Pre svih Nikolas Batum. Ako proradi spoljna linija Francuza domaćin bi lako mogao da ostane bez željenog finala. Hrvati su u usponu forme. Samopouzdanje raste sa svakom novom pobedom. Ipak, lako bi moglo da se desi da usled te euforije i neočekivanog uzleta Hvrvatska ipak stane. Dakle, Ukrajinci mogu dalje samo ako Hrvati budu imali loš dan. Litvanci ne bi terbali da imaju problema sa Italijanima, koji se ne snalze sa jačim ekipama. Španiju su savladali više zahvaljujući samim Špancima, koji su imali priliku da porazom „izaberu“ protivnika u četvrtfinalu.
Neki izbori mogu biti kobni. Nadajmo se da je ovo jedan od tih.

Stefan Drašković.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezane vesti:


Kako će se tek Eurobasket igrati


Komentari