Eurobasket - Tamo gde sunce večno sja - Evropsko Prvenstvo u košarci

Eurobasket – Tamo gde sunce večno sja…

Sep 2013 | Evrobasket 2013 | 0 komentara. Ostavi komentar!

Eurobasket – Tamo gde sunce večno sja…

… tamo je Makedonija! Teško da će te ovu pesmu čuti u Srbiji ovih dana. Ali ona je dobra, kao što je i Makedonija dobro odigrala protiv nas. Naši su osetili pritisak, pobeda u ovoj utakmici bi obezbedila prolaz dalje. Došlo je do neke vrste psihoze u prvoj četvrtini, koja je dodatno podstaknuta od strane sudija koje su debelo vratile Makedoncima za greške u prve dve utakmice. Svaki kontakt su svirali faul, pa se stekao utisak da su Makedonci zaštićena vrsta. Statistika kaže da smo tu negde, 24/30 naspram 22/31, ali veliki broj tih bacanja dosuđen je u prvoj četvrtini koju su Makedonci dobili sa 12 razlike. Dobro, mali vetar u leđa, moglo je to da se stigne, ali u ovom meču nismo stigli do svoje igre. Upali smo u njihovu mašinu.

Eurobasket - Srbija vs Makedinija

Eurobasket – Srbija vs Makedinija

Makedonija mi liči na jednu od onih divljih ekipa. Nemaju jasan koncept, svi uzimaju šuteve za tri pa ako ih krene znaju da eksplodiraju. Te večeri su šutirali 9/26. Dosta su iskusni, u odbrani igraju čvrsto uvek na granici faula. Skupili su reket, i tu su značajno neutralisali našu unutrašnju igru. Sa druge strane nama je obruč bio mali te večeri. Samo dve trojke u prve tri četvrtine. Uz sve to, imali su deset skokova više, 41 naspram naših 31. Bo Mekejleb je odigrao u transu, a ispratio ga je iskusni Ilijevski koji je pogađao u bitnim trenucima. Skandiranja publike “Pero Srbine” , nisu izazvale emociju kod Antića, pa nas je zatrpao sa 16 poena.

Eurobasket - Krstic pod kosem Makedonaca

Eurobasket – Krstic pod kosem Makedonaca

Ipak, nije ovo ništa strašno. Naš tim ima budućnost, za razliku od Makedonaca na primer, koji verovatno poslednji put igraju na velikim takmičenjima u ovom sastavu. Možemo da budemo zadovoljni poslednjom četvrtinom. Kada je već sve bilo rešeno, prošla je trema, naši su zaigrali bolje. Počele su da ulaze sve one lopte koje su se odbijale od obruča. Videlo se da su podlegli atmosferi. Teško je da se ponovi loše šutersko veče. Potrebno je samo više koncetracije i da se od starta nametne naš stil igre. Možda je to teško izvesti protiv Španaca ili Grka, ali Letonci i Crnogorci su protivnici prema kojima ne treba pokazati previše respekta. Rasterećenost i borbenostsu elementi koji nam donose pobedu, uz neizostavnu čvrstu odbranu. Kada protivnike limitiramo na 30 poena za polunreme, onda garantovano dobijamo. To se potvrdilo u prve dve utakmice. Verujem da će naši izvući pouke i dobiti preostale dve utakmice u grupi na eurobasket -u.

Stefan Drašković

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezane vesti:


Eurobasket - Francuska prvak Evrope u kosarci Eurobasket – Vive la France
Eurobasket Finale Eurobasket – Konačni obračun
Eurobasket – Dudina zamka
Eurobasket - Grupa F Eurobasket – Majstori – Grupa F
Eurobasket Atraktivna Srbija Eurobasket – Atraktivna reprezentacija Srbije


Komentari