Crvena Zvezda, Džajić, Čović, Beton liga... - FudbalskiTipovi.com

Crvena Zvezda, Džajić, Čović, Beton liga…

Jan 2013 | Dve Leve Noge, Preporuceni tekstovi | 1 komentar.

Bio sam na toj famoznoj utakmici Crvena Zvezda – Zenit (1:2 revanš meč) 2004. godine na Marakani kada se skandiralo „Džajo, odlazi!“, i moram da priznam da sam i ja bio medju rajom koja je skandirala. Tada sam bio ubedjen da je to sasvim logičan potez, jer je treću zvezdinu zvezdu trebalo da zameni peta, Dragan Stojković Piksi. Da se razumemo, zahvalan sam Džaji do neba za sve što je uradio u Zvezdi, pa on i Cvetković su nas popeli na krov Evrope i sveta! Ali tada, tada sam bio kivan na Džaju, ne zbog ispadanja od Zenita (Zenit je na kraju te sezone osvojio kup UEFA), niti zbog „petarde“ PSV –a pre toga (te sezone PSV je došao do ½ finala LŠ), već zbog njegove tvrdoglavosti i najviše zbog sukoba sa Muslinom. Muslin je želeo da, još tada, u Zvezdu uvede funkciju Tim Menadžer (neki kažu da je Muslin želeo procenat od prodaje igrača, ja ipak hoću da verujem da je u pitanju najbolja namera), funkciju koju je Robert Prosinečki radio poslednjih godinu i po dana u Zvezdi i ono što se već odavno radi u Evropi. Smatrao sam da je našeg Džaju pregazilo vreme, da će nas „pojesti“ moderan fudbal koji je svuda prisutan sem kod nas (nažalost, i danas je takva situacija u svim našim klubovima!) i da je krajnje vreme da se skloni, sam da da ostavku. Kako se to nije desilo, a s druge strane nema rezultata, još i gubimo dragoceno vreme, Evropu nikako da prezimimo, stagniramo već sezonama, šta mi je drugo preostalo nego: „Džajo, odlazi!“. Posle par dana, Džaja je otišao!

Prve 2 godine posle odlaska Džajića je bilo odlično. Došao Piksi, Tojota, 2 duple krune, Valter Zenga, Žigatar, grupna faza Lige Evrope u obe sezone (nesrećni gol u poslednjem minutu protiv Strazbura nas je koštao zime u Evropi 2005. godine), sve do 2007. je bilo baš onako kako sam i zamišljao.

A onda, haos! Počinjemo da pucamo po svim šavovima! Totalna rasprodaja igrača, iznenadna ostavka Piksija, pa Marko Mišković, Rajo Božović, Toplica Spasojević, (z)Bunjevčević, Dan Tana, Janevski, Ilija Ivić, „Barkosi – Varkosi“ i razni Šišići, pa sve do Lukića, Vesića i Robijevih suza, milionskih dugova, sprdnje Partizana po „Tole Superligi“, u Evropi ispadamo u sezoni kupanja, novi „Barkosi – Varkosi“, ovako mogu da nabrajam u nedogled…

Od odlaska Džajića, izmenjalo se toliko ljudi da bi mogli da napunimo jednu od tribina na našoj Mari. I svi oni zajedno su toliko srozali, skoro pa uništili jednu od četiri „srpske institucije“ (uz SPC, SANU i Politiku)!!!

I evo, u 2012. godini, posle 8 godina, ponovo smo došli do Džaje. Ovog puta nema Cvetkovića, ali zato je tu čudesni finansijski mag Nebojša Čović. Pomislih: Ok, nije to tako loše! Džaja će da rešava sportske, a Čović finansijske probleme. Vratiće se dani, slavni dani naše prošlosti…

Nije prošlo ni mesec dana, a njih dvojica hoće da se pubijaju, kao deca u vrtiću, Čović „trubi“ po medijima kako se sporo radi, kako će da digne ruke, tužaka Džaju učiteljici (Olji Bećković) kako je spor i kako je od njega ostala samo legenda, s druge strane, Džaja nam demonstrira svu raskoš svoje verbalne, kako neki mediji pišu, i neverbalne komunikacije, postavlja nove standarde ponašanja za jednu sportsku legendu. I sada, nakon žestokog incidenta (nezapamćenog u istoriji CZV), oni sede jedan pored drugog, rukuju se, slikaju za novine, i sve to pod floskulom „interes Zvezde je na prvom mestu“… Pa niko od njih (niti gore pomenutih) ne može da mi kaže da je veći Zvezdaš od mene, niko od njih ne može da mi kaže da više od mene želi uspešnu i moćnu Crvenu Zvezdu!!!

I dok se tako oni smeškaju, pevaju i igraju: mir, mir, mir, niko nije kriv… Ja postavljam pitanja:

– Šta je sa nama navijačima!?
– Šta je sa satima koje sam proveo sa burazerom čekajući u redu za karte, pa sati i dani u kojima smo raspravljali dal’ je bolje da „Gumu“ Bogdanovića uvaljamo u Kinu il u Rusiju!?
– Šta je sa onim pendrecima po našim ledjima posle utakmice sa Hajdukom (kad je Uroš Mišić umalo ubio čoveka, a mi bili na zapadu!), pa kiša kamenja posle derbija na Marakani (3:0, 2003.)!?
– Šta je sa našim putovanjima iz Vrnjačke Banje, Kraljeva, Trstenika…?
– Šta je sa našim ŽIVCIMA!?

Ako već moram da biram za budućnost Crvene Zvezde izmedju:
– Džajića
– Čovića
– Džajić + Čović.

Ja biram Beton ligu, a vi kako hoćete!!!

Urednik: Vida Savić

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezane vesti:


Jugoslavija Jugoslavija 2013.
Africki Kup Nacija 2013 Africki Kup Nacija 2013


1 Komentar

Komentari